Sådan kan virksomheder understøtte medarbejdernes mentale helbred

Sidst opdateret: 2022-08-306 min læsetid

Meget få mennesker går gennem livet uden at lide et traume af en eller anden art. Når det sker, kan det være meget svært at håndtere. Traumet kan f.eks. skyldes tab af en ægtefælle, kæreste eller ven, stress eller andre personlige problemer. Hvis vi går et par årtier tilbage, blev medarbejderne typisk bedt om at håndtere personlige problemer i deres fritid. Det kom ligesom ikke arbejdspladsen ved. Men for mange var dette slet ikke en mulighed, og det endte ofte med at få alvorlige, og i nogle tilfælde endda fatale, konsekvenser. Heldigvis har udviklingen betydet, at virksomheder verden over har fået øjnene op for de problemer, som medarbejderne står overfor – og anerkendt, at der er brug for, at virksomheden hjælper både på arbejdspladsen og udenfor.

At være modstandsdygtig overfor uforudsete begivenheder, og have evnen til at komme ovenpå efter en traumatisk begivenhed, er ikke noget, man bare er født med. Det er noget, der skal tillæres. I et af Benifys tidligere engelske blogindlæg nævnte vi, at de fem bedste tips i forhold til modstandsdygtighed er: motion, afslapning, samtale, work-life balance og rutiner.

Og lokalt for det danske marked har vi i et andet blogindlæg understreget, at:

Regelmæssig træning kan have en meget positiv indflydelse på depression, angst, ADHD og meget mere. Det lindrer også stress, forbedrer hukommelsen, hjælper dig med at sove bedre og øger dit humør generelt.

 

Men hvilke konkrete aktiviteter kan I som virksomhed støtte op om, hvis I vil styrke medarbejdernes robusthed? Det kigger vi nærmere på her.

  • Pas godt på dig selv. Dette handler om at spise rigtigt, sove rigtigt, tage pauser og sørge for, at du har tid og overskud til at dykke ned i dine egne personlige projekter og interesser.

  • Søg hjælp fra andre. Når der sker noget uventet, kan det være svært at håndtere. Det er endnu vanskeligere, hvis det er en helt ny situation, som du ikke har stået overfor eller oplevet før. Det, at tage fat i sine kolleger, og særligt ens ledere, kan være afgørende i forhold til at kapere vanskelige nyheder. Tit vil det være sådan, at nogle andre vil have oplevet noget lignende det, du går igennem, så de vil ofte have råd og historier, der kan give lidt ro.

  • Dyrk motion. Medarbejdere, der f.eks. oplever udbrændthed vil ofte blive anbefalet af deres læge at træne og dyrke motion. Og det er også tit en anbefaling for folk, der gennemgår traumer. Motion fungerer på to måder: For det første får det dig til at tænke på noget andet, mens du er aktiv, og for det andet får du brændt den energi og urolighed af, som måske ellers ville forhindre dig i at sove om natten.

  • Slap af. Dette punkt er ganske åbenlyst, men også et af de mest effektive. Prøv at finde en spa- eller afslapningsbehandling, som du kan booke hurtigt, og tag så en god, lang pause. Det kan f.eks. være en massage. Hvis det er for dyrt, eller tidskrævende, med en reel behandling, kan et besøg i den lokale svømmehal absolut også fungere. Særligt hvis de har en sauna eller boblebad.

  • Balance. Dette er et af de svære punkter, fordi det handler om at opnå en sund balance mellem arbejdsliv og privatliv. For mange består dette i at skulle reducere deres arbejdstid eller forsøge at mase personlige projekter og interesser ind efter arbejde. Det er ikke altid en mulighed, særligt ikke hvis du har børn. Mange arbejdsgivere er åbne for fleksibel arbejdstid, så måske er det også en mulighed for dig?

business people group with young adults and senior on meeting at modern bright office interior.


Hvordan kan arbejdsgiver støtte op om medarbejdernes modstandsdygtighed?

Medarbejdernes mentale helbred har aldrig været vigtigere end nu. Vi er lige kommet i gang igen efter en verdensomspændende pandemi, inflationen buldrer derudaf og Ruslands invasion af Ukraine presser priser og leveringstider på dagligvarer og andre fornødenheder.

I Gallup Internationals nyeste rapport State of the Global Workplace Report 2022 kan vi bl.a. læse, at “stress blandt verdens arbejdere nåede et nyt højdepunkt – igen”. Her viser undersøgelserne nemlig, at hele 44 % af medarbejdere oplever et højt stressniveau fra den foregående dags arbejde.

Så – hvad kan arbejdsgivere gøre for at hjælpe?

Den nemmeste og mest effektive måde at passe godt på sine medarbejdere på, er ved at implementere og bruge HR-teknologier. F.eks. en digital HR-platform, der fungerer på tværs af stationære og mobile enheder. Her kan medarbejdere selv logge ind og aktivere deres forskellige personalegoder og f.eks. booke afslapningsbehandlinger, deltage i firmaaktiviteter som løbe- eller bogklubber, booke aftaler hos en tilknyttet psykolog eller tage fat i en eller flere kollegaer for at få hjælp. Hvis I bruger en avanceret HR-platform, har I samtidig en fleksibel og nem metode til at tilbyde personalegoder, der styrker medarbejdernes mentale helbred og modstandsdygtighed.

Firmaaktiviteter er blot ét eksempel på, hvordan man kan træne modstandsdygtighed, men det kan også være, at arbejdsgivere vil dele informationsvideoer på platformen, der viser, hvordan medarbejdere kan få den hjælp, de har brug for. Videoerne kan f.eks. indeholde læring om bedre forståelse af os selv, følelsesregulering, hvordan man opbygger selvindsigt, hvordan man når sine mål (på arbejdet eller i privaten), forståelse af egne styrker og svagheder samt udvikling af ens selvværd. Hvis nogle af disse tilbydes, bør arbejdsgiverne se, at deres medarbejdere arbejder bedre og er mere produktive – og dette vil henad vejen føre til et bedre arbejdsmiljø. Medarbejdere vil også være mere tilbøjelige til at fortsætte hos den samme arbejdsgiver i mange år, hvis de ved, at de vil blive støttet i fremtiden.

Der er ingen af os, der ved, hvad fremtiden kommer til at bringe, men hvis virksomheden sørger for at støtte medarbejderne og have et sikkerhedsnet klar, så står I alle stærkere.


Du kan læse mere om, hvordan I kan forbedre den mentale sundhed på arbejdspladsen vha. personalegoder i dette blogindlæg.

LÆS BLOGINDLÆG