Anerkendelse og belønninger er vejen til en stærk virksomhedskultur

Sidst opdateret: 2022-09-214 min læsetid

Hvordan kan det være, at nogle virksomheder har lettere ved at tiltrække kandidater end andre? Det er faktisk ganske simpelt – de firmaer, der bedst tiltrækker talent, har alle et stærkt employer brand og en sund, formålsdrevet kultur, som ansøgerne gerne vil være en del af.

I en stor undersøgelse spurgte Benify medarbejdere i hele Europa, hvor vigtig virksomhedskultur er, når de beslutter, om de skal blive hos deres nuværende arbejdsgiver eller søge et nyt job. Her svarede 59 % af de danske deltagere, at det er “ekstremt vigtigt”.

Værdien af en stærk og målrettet virksomhedskultur kan heller ikke understreges nok. Når det hele spiller, føler medarbejderne sig tættere forbundet til virksomheden, og de er mere motiveret til at arbejde, fordi de føler, at deres arbejde giver mening.

Vision og værdier er vigtige, men ...

For at kunne skabe en stærk og målrettet virksomhedskultur, skal arbejdsgiverne sikre, at alle medarbejdere – nye som gamle – er med på, hvorfor virksomhedens vision og mission er, som de er. Alle skal vide, hvorfor de går på arbejde hver dag. Hvad er vores fælles formål?

Her er det især vigtigt at huske, at uanset hvor klar en virksomheds vision er, eller hvor velmenende værdierne er, så falder det hele til jorden, hvis medarbejderne ikke samtidig føler, at virksomheden sætter pris på dem. Mens mange arbejdsgivere måske siger, at medarbejderne er deres vigtigste ressource, så er det ganske afgørende, at det også er noget, medarbejderne rent faktisk kan mærke. Anerkendelse og belønning er derfor to af de vigtigste HR-værktøjer.How_rewards_contribute_1

Belønninger styrker fastholdelsen

Når medarbejdernes indsats og engagement bliver belønnet, får virksomheden større indsats og øget engagement igen. En undersøgelse fra Economic Times har f.eks. vist, at 90 % af medarbejdere siger, at de ville blive længere i samme virksomhed, hvis de føler, at der bliver sat pris på deres indsats. Derudover siger 82 %, at de også er villige til at arbejde hårdere, hvis deres chefer er gode til at give ros og anerkendelse.

Slagsiden til dette finder vi i en Forbes-artikel, der citerer, at hele 66 % af medarbejdere svarer, at de "sandsynligvis ville forlade deres job, hvis de ikke følte sig værdsat". Og spørges millennium-generationen, så stiger antallet af medarbejdere, der ville forlade en virksomhed, hvis de ikke er værdsat, til hele 76 %.

Giv ros og anerkendelse – og belønninger

Ifølge Positive Psychology.com er penge og økonomiske fordele den bedste form for anerkendelse og belønning på arbejdspladsen. Det gælder uanset, om det kommer i form af lønforhøjelser, bruttolønsordninger eller andre belønninger, som f.eks. ekstra feriedage. Økonomiske fordele og belønninger kan også omfatte ekstra forældreorlov, bonusser, medarbejderrabatter eller særlige personalegoder, der kan gøre medarbejdernes hverdag lettere.

Læs mere om bruttolønsordninger i vores gratis whitepaper:
Bruttolønsordninger – uden stress og jag i den interne administration.How_rewards_contribute_2

Vis, hvor meget I giver

Selvom løn er vigtig, giver det ikke det fulde billede af en medarbejders samlede lønpakke. Derfor bruges også Total Reward Statements som et værktøj til rekruttering, fastholdelse, større medarbejderværdi og en øget bevidsthed om den fulde lønpakke. Det kan bl.a. ske ved at tilbyde medarbejderne en klar, visuel visning over deres samlede lønpakke, inklusive personalegoder, bruttolønsordninger, belønninger og pensioner, så de altid har et fuldt overblik over, hvor meget arbejdsgiveren reelt investerer i dem. Læs mere i Sådan kan apps bruges til kommunikation af den samlede lønpakke.

Opskriften på succes

Ros, anerkendelse og belønninger er altså vigtige værktøjer for at skabe den stærke og positive virksomhedskultur, der kan fastholde og tiltrække dygtige medarbejdere. Sørg derfor for, at hver enkelt medarbejder ved, hvor meget I sætter pris på dem. Antag ikke, at det er noget de “bare” ved. Det skal siges tit og ofte – og gerne anerkendes økonomisk.


Læs mere om hvordan bruttolønsordninger kan bruges til at fastholde medarbejderne i vores gratis whitepaper: Bruttolønsordninger – uden stress og jag i den interne administration.

 

    DOWNLOAD WHITEPAPER