Ifølge DR.DK, der citerer Danmarks Statistik, steg priserne i juli 2022 med 8,7 % sammenlignet med juli måned sidste år. Det er den højeste stigning siden 1983, og ifølge en beregning fra Nykredit betyder det, at det bliver omkring 39.000 kroner dyrere for en familie at købe de samme varer i år som det gjorde sidste år.
Årsagen til den stigende inflation og de høje priser skyldes lavere niveauer af udbud og efterspørgsel under pandemien, de mange oversvømmelser, vi har set over hele verden som følge af klimakrisen, og den massive stigning i energipriserne.
Hvad betyder det for medarbejdere på et globalt plan?
Ifølge The Guardian, der citerer forskning fra IMF, vil særligt USA opleve højere inflation, og globalt vil vi se langsommere vækst. New York Times rapportere, at nogle eksperter mener, at den høje inflation kun er her på et kort visit, fordi folk har sparet godt op til svære tider, men andre eksperter er mere skeptiske.
En mulig løsning på det hele er, at medarbejderne ganske enkelt beder deres arbejdsgiver om lønforhøjelse. Men selvom nogle eksperter mener, at højere løn er løsningen på høj inflation, så advarer bl.a. danske økonomer ifølge TV2 om at hæve lønningerne, fordi det blot vil puste endnu mere til inflationen: “Fik danskerne mere i løn, ville mange virksomheder også blive nødt til at sætte priserne op. Det kan starte en ond spiral,” siger forbrugerøkonom Ida Marie Moesby fra Nordea. Men uanset hvem, der har ret, så er det jo ikke givet, at medarbejderne rent faktisk kan få denne lønstigning. Nogle vil lykkes med at få mere, mens andre må undvære, så det er ikke en holdbar løsning.
Helt konkret kan inflationen betyde, at nogle medarbejdere må skære drastisk ned på forbruget, undvære enhver form for selvforkælelse og f.eks. udsætte vedligeholdelse af huset. For andre kan det betyde, at de må afmelde diverse streamingtjenester, spare abonnementet til fitnesscentret væk eller finde billigere transportmuligheder til og fra arbejde.
Den høje inflation har også tvunget nogle medarbejdere til at finde nyt arbejde med højere løn, og i nogle tilfælde endda flytte til en helt ny egn, hvor prisen på f.eks. bolig er lavere. Dette har givet en større konkurrence om medarbejderne blandt virksomheder, der ønsker at tiltrække og fastholde medarbejdere.
Så – hvordan kan en platform til personalegoder, og et overblik over den samlede lønpakke, hjælpe både arbejdsgiver og medarbejdere igennem den høje inflation?
Kort sagt, så skal arbejdsgivere – udover selvfølgelig at give en anstændig løn – også tilbyde eksisterende og potentielle ansatte en omfattende lønpakke med personalegoder og fuldt overblik over medarbejdernes samlede kompensation. På den måde kan virksomhederne sikre, at de fastholder det talent, de allerede har, men også at de kan tiltrække og ansætte nyt talent. En medarbejderportal til personalegoder, der viser den samlede lønpakke hjælper arbejdsgivere til at give deres medarbejdere en helt unik oplevelse af personalegoder og belønninger. Og samtidig hjælper platformen med at reducere den interne administration, den automatiserer en masse processer og sikrer bedre datastyring og overblik over virksomhedens omkostninger til lønpakker og personalegoder.
Når virksomheder bruger en sådan platform, vil medarbejderne hurtigt kunne se, at arbejdsgiveren f.eks. tilbyder at betale for fitnessabonnementer eller andre personalegoder indenfor sundhed og velvære. Og de kan også holde sig ajour om den seneste økonomiske udvikling i virksomheden via en app. Når verdensøkonomien er ustabil som nu, kan man sige, at hver en lille dråbe hjælper, men hvis I som virksomhed tilbyder medarbejderne de rigtige personalegoder, og viser dem deres samlede lønpakke, så kan I også skabe noget ro og stabilitet og bedre navigere igennem de svære tider.
VIL DU VIDE MERE OM, HVORDAN EN TOTAL REWARD-PLATFORM TIL PERSONALEGODER KAN HJÆLPE JER IGENNEM USIKRE TIDER? Så klik her og læs mere.