Nu, hvor det nye år er i fuld gang, er det tid til at kigge lidt på de seneste trends og tendenser indenfor lønpakker og personalegoder. For at spare dig lidt tid, har vi samlet de fem vigtigste i vores Top-5 over trends, som virksomhederne skal være opmærksomme på.
1.Hybridarbejde
Selvom COVID-19 og pandemien er droslet meget ned, skal verdens virksomheder stadig holde sig forberedte og måske bevare nogle af sikkerhedsforanstaltningerne. At arbejde hjemmefra er blevet normen, og ifølge nogle eksperter ser det ligefrem ud til, at medarbejderne i nogle brancher slet ikke kommer til at vende tilbage til det fysiske kontor. Det bakkes også op af forskellige undersøgelser. I Benifys egen rapport the Future of Work svarede 59 % af de adspurgte danskere, at de gerne ville arbejde mere hjemmefra i fremtiden. Og i PWCs undersøgelse kan man f.eks. se, at 41 % i en gruppe af hjemmearbejdende gerne vil gå over til at arbejde 100 % remote.
Alt dette betyder, at nogle virksomheder må i gang med at tilpasse de lønpakker og frynsegoder, som de tilbyder deres medarbejdere. Det kan blandt andet omfatte udstyr til hjemmekontoret, som f.eks. hæve-sænke-borde og ergonomiske stole, eller nye kommunikationsværktøjer, som f.eks. en platform, der giver overblik over medarbejderens lønpakke og personalegoder eller måske en app. Behovet for nemt at kunne kommunikere med medarbejderne, uanset hvor de er, og hvornår det er, er større end nogensinde før.
2. Medarbejderne leder efter et godt match
I forlængelse af hybridarbejdet ser vi også, at medarbejderne i høj grad tiltrækkes af de arbejdsgivere, der kan matche deres behov. Det hænger klart sammen med det, der i USA blev kendt som “The great resignation” – en periode i starten af 2021, hvor et stort antal medarbejdere fra den ene dag til den anden forlod deres job i protest.
Grundene til masseopsigelserne i 2021 er nogle andre end dem, der driver opsigelserne her i starten af 2022. Medarbejdere, der er blevet vant til at arbejde hjemmefra, leder nu i højere grad efter arbejdsgivere, der tilbyder fleksible vilkår og personalegoder i den retning, og måske er medarbejderne endda flyttet til et andet sted, fordi hybridarbejde har gjort det muligt at arbejde 100 % remote.
Derfor leder medarbejderne efter arbejdsgivere, der tilbyder friheden til at arbejde hjemmefra. Får de den frihed, kan medarbejderne nu også overveje at flytte til helt nye steder og stadig beholde deres job. Virksomheder, der tilbyder denne fleksibilitet oplever, at de har nemmere ved at fastholde medarbejderne.
3. Engagér medarbejderne med digitale værktøjer
Det er afgørende, at virksomhederne har nogle gode værktøjer, som de kan kommunikere målrettet til medarbejderne på – især de medarbejdere, der arbejder hjemmefra. Med en medarbejderplatform over personalegoder eller en app kan arbejdsgiveren sende direkte meddelelser om online-events eller særlige tilbud til alle i organisationen, til specifikke teams eller direkte til enkelte personer.
Medarbejderne kan også få et fuldt overblik over deres samlede lønpakke i platformen, hvor de f.eks. kan se, hvor meget de får i pension, hvor mange feriedage de har, og hvor meget arbejdsgiveren bidrager til deres sundhed og velvære. Når HR bliver lettilgængeligt via digitale værktøjer, bliver medarbejderne mere engagerede og motiverede i deres arbejde.
4. Sundhed og velvære
Når medarbejderne arbejder helt eller delvist hjemmefra bliver deres sundhed og sikkerhed afgørende. Det britiske Health & Safety Executive har f.eks. kortlagt, at 10,5 % af medarbejderne i Østrig var sygemeldte på grund af en eller flere sundhedsrelaterede problemer i 2013.
De tidligere nævnte bidrag til sundhed og velvære er bare ét område, hvor digitale værktøjer kan være med til at engagere medarbejderne. En anden del af personalegoderne kan f.eks. være, at medarbejderne selv kan booke tid til en wellness-behandling eller et besøg hos en psykolog og også få rabat på hotelophold og ferier. Flere og flere virksomheder tilbyder deres medarbejdere lukrative fordele og rabatter indenfor sundhed og velvære.
5. Work-life balance
Nu, hvor vores hjem også er blevet vores arbejdsplads, dækker en god balance mellem arbejdsliv og privatliv f.eks. over, at vi kan tage en løbetur midt på dagen, at vi skal huske os selv på at tage pauser og at logge ud, når arbejdsdagen er slut, så vi kan være sammen med venner og familie.
Men det kan være svært at finde den perfekte work-life balance. Ifølge OECDs Better Life Index svarer f.eks. 25 % af medarbejdere i Tyrkiet, at de har nogle meget lange arbejdsdage, hvorimod det f.eks. kun gælder for 0,1 % af de adspurgte i Rusland.
I Benifys rapport over the Future of Work lå ønsket om work-life balance allerøverst på listen for medarbejdere i Holland og Danmark – og det lå konsekvent i top-3 på tværs af alle adspurgte lande.
Hvis arbejdsgiverne kan imødekomme dette ønske med hybridarbejde og øget fleksibilitet i medarbejdernes arbejdsdag, bliver work-life balance noget, der langt hen ad vejen kan administreres via en medarbejderplatform over personalegoder, hvor arbejdsgivere kan måle hver enkelt medarbejders sundhed og velvære, og levere skræddersyede fordele lige til dem.
Bliv klogere på hvad 39.000 europæiske medarbejdere virkelig ønsker sig fra deres arbejdsgiver i The Future of Work-rapport: Employee Benefits and Work Trends in Europe.