Hvor meget er din løn egentlig værd? Sandheden om arbejdsglæde og indkomst

Sidst opdateret: 2022-08-305 min læsetid

En rapport fra Harvard Business Review, som undersøgte 2.285 amerikanske erhvervsaktive på forskellige lønniveauer i 26 brancher, viste, at hele 9 ud af 10 medarbejdere var villige til at give en procentdel af deres løn gennem hele deres levetid mod til gengæld at få et mere meningsfyldt arbejde.

Derudover er der flere og flere, der indser, at det er vigtigere at have et arbejde, som passer ind i det liv, de vil leve, og hvor de oplever et højt medarbejderengagement, end at få en højere løn. Lønnen er naturligvis vigtig. Men den er ikke den eneste valuta i den samlede lønpakke eller den eneste faktor, når det handler om trivsel på arbejdspladsen og i livet generelt.what-is-your-salary-really-worth

Den perfekte husstandsindkomst

I en undersøgelse gennemført af den anerkendte økonom og ph.d. Angus Deaton og den nobelprisvindende psykolog og ph.d. Daniel Kahneman blev der analyseret mere end 450.000 svar fra Gallup-Healthways Well-Being Index (GHWBI), som er en daglig undersøgelse, hvor cirka 1.000 indbyggere i USA svarer på spørgsmål om deres trivsel. Undersøgelsen viste, at når man kigger på følelsesmæssig velvære, er en årlig husstandsindkomst på $75.000 det perfekte niveau.

"Uanset hvor du bor, er dit følelsesmæssige velvære optimalt ved $75.000,” siger Deaton. “Og det bliver ikke bedre af, at du får flere penge. Det er, som om man rammer et loft, hvor man ikke kan øge sit følelsesmæssige velvære udelukkende ved hjælp af flere penge."

Arbejdsglæden betyder mere end din løn

Både antal arbejdstimer og fleksible arbejdstider betyder meget for din trivsel på arbejdspladsen. Friheden til at gå tidligt hjem for at hente børnene, arbejde hjemmefra og tage kontoret med på farten er store plusser for mange medarbejdere.

Økonomisk trivsel er en anden vigtig faktor, og den handler om meget mere end at få en fed hyre.

I samarbejde med førende økonomer, psykologer og andre forskere undersøgte Gallup trivslen hos mere end 98 % af verdens befolkning og opdagede, at evnen til at styre sin egen økonomi med henblik på at mindske stress og opnå øget tryghed var en af de vigtigste faktorer for, at folk var i stand til at opleve trivsel i deres tilværelse.

Derfor gør arbejdsgivere klogt i at gøre det tydeligt for medarbejderne, hvor meget deres samlede lønpakke faktisk er værd. Så længe medarbejderne ikke er klar over, hvad der indgår i deres løn, er der en risiko for, at de går glip af en stor del af deres goder og hele tiden jagter guldet for enden af regnbuen. Forbes forklarer, at medarbejderfordele kan have stor betydning i en større økonomisk sammenhæng. For eksempel kan Googles arbejdsgiverbetalte morgenmad, frokost og middag udgøre en værdi på op til $10.000 oven i lønnen.

Benifys Compensation Gap-undersøgelse viste, at 8 ud af 10 medarbejdere undervurderer værdien af deres samlede lønpakke. Undersøgelsen viste også, at medarbejdere i gennemsnit er uvidende om helt op til 33 % af det beløb, som deres arbejdsgivere bruger på dem, herunder bonusser, forsikringer, tilskud og pensionsordninger. what-is-your-salary-really-worth-

Fordelene ved at tilbyde medarbejderfordele

I 2018 gennemførte Benify en undersøgelse med over 20.000 medarbejdere og HR-ledere i flere forskellige brancher. Den anonyme undersøgelse indsamlede data om blandt andet personalegoder, bonusser, privatøkonomi, medarbejderengagement og meget mere. Dataene påviste en tydelig sammenhæng mellem tilfredshed med goder og medarbejderengagement. På arbejdspladser, hvor der er en lav tilfredshed med goderne, vil der sandsynligvis også være et lavt engagement. Omvendt vil arbejdspladser med en høj tilfredshed sandsynligvis have et tilsvarende højt medarbejderengagement.

Næste gang du som arbejdssøgende forhandler en ansættelse på plads, skal du altså sørge for at tage hele din lønpakke i betragtning. Kan du for eksempel arbejde hjemmefra ved behov? Tilbyder virksomheden fleksible lønpakker? Omfatter din lønpakke også forsikring, pension og andre frynsegoder? Alle disse aspekter kan tilføre væsentlig værdi til din samlede lønpakke.

Som det forklares i indlægget Happiness through Employee Benefits: The Cost of Doing Business i Cornell Universitys blog for studerende: “Virksomheder skal fokusere på at støtte deres ansatte, få dem til at føle sig værdsat, mindske stress og give dem mulighed for at foretage sig ting uden for arbejdspladsen, som gør dem glade. I de seneste år har vi set flere og flere eksempler på virksomheder, der vælger at tilbyde medarbejderne glædeskabende personalegoder.”

Føler jeres medarbejdere, at I støtter dem, og kender de værdien af deres samlede lønpakke?