10 tips til at skabe en godt arbejdsmiljø og trivsel i 2018

Sidst opdateret: 2022-09-059 min læsetid

Hvordan kan moderne arbejdsgivere bedst motivere og engagere deres ansatte i 2018? Benify er verdens største uafhængige leverandør af digitale løsninger til medarbejderengagement, så vi ved en hel del om, hvordan du kommer tættere på dine medarbejdere og får en bedre relation til dem. Herunder kan du læse vores 10 bedste tips til, hvad du skal tænke på for at engagere, motivere og fastholde dine medarbejdere.

Hvad er medarbejderengagement?

Medarbejderengagement er ikke bare en trend, men kan have konkret betydning for din virksomhed på langt sigt. I 2018 er det ikke længere tilstrækkeligt at tænke på nuet, når du ansætter og administrerer talenter. Du er nødt til at skabe en relation med dine medarbejdere og engagere dem for at få det maksimale ud af dem. For at gøre det er du nødt til at sætte dig ind i deres ønsker og adfærd. Det kræver en hr strategi.

Hvordan kan medarbejderengagement hjælpe din virksomhed?

Engagerede medarbejdere kan have en enorm indvirkning på din virksomheds bundlinje. Og her er der ikke kun tale om produktivitet, men så sandelig også rentabilitet. Arbejdspladser med engagerede medarbejdere opnår ikke bare bedre resultater, men har også lavere medarbejderomsætning, sygefravær og sygenærvær. Tilfredshed på arbejdspladsen og engagerede medarbejdere kan også gøre det nemmere for dig at ansætte ved at forbedre din organisations ry på arbejdsmarkedet. Det vil desuden hjælpe dig med at tiltrække de dygtigste kandidater i branchen og, endnu vigtigere, fastholde dem.

Hvad bør du være opmærksom på, når du vil engagere dine medarbejdere?

1. Find ud af, hvad medarbejderengagement betyder på din arbejdsplads?

Den måde, som du vælger at engagere dine ansatte på, kan afhænge af din virksomheds beliggenhed, størrelse og branche. Hvad er målet med at engagere dine medarbejdere? At tiltrække de største talenter? At forbedre kvaliteten af dine produkter? At øge avancen? Desværre er det ikke nogen nem opgave at engagere sine medarbejdere, og du vil støde på mange udfordringer undervejs. Ifølge den seneste Gallup-undersøgelse er kun 13 % af verdens arbejdsstyrke engageret i deres arbejde. Men medarbejderengagement har stor betydning for din virksomhed, så det er vigtigt, at du investerer i et godt arbejdsmiljø, som sikrer trivsel på arbejdspladsen og et højt engagement blandt medarbejderne.

2. Definer dine værdier, mission og virksomhedskultur

Ved dine medarbejdere, hvad der er formålet med din virksomhed? Det er meget nemmere at få dine medarbejdere til at engagere sig, hvis de forstår dit brand og ved, hvad de kan forvente i fremtiden. Vidste du, at … medarbejdere, der forstår arbejdsgiverens vision, mission og kerneværdier, er op til 28 % mere engagerede end dem, der ikke gør det? Derudover oplever de virksomheder, som er gode til at lade deres værdier afspejle sig i deres personalegoder, en 24 % højere medarbejdertilfredshed med goderne og minimum 10 % højere engagement.

3. Udarbejd en strategi for medarbejderengagement – for bonusser, goder og kommunikation

Inden du går i gang med din medarbejderstrategi, skal du finde ud af, hvad der får medarbejderne til at engagere sig på netop din arbejdsplads. Det gør du bedst ved hjælp af data. Ved at kombinere kvantitative data (statistik, tal og Excel-ark) med kvalitative medarbejderdata (jævnlige medarbejderundersøgelser, ansættelses- og fratrædelsessamtaler) kan du få en bedre opfattelse af den større sammenhæng, som din strategi skal fungere i.

Du kan finde ud af, hvilke bonusser der gør en forskel for de enkelte medarbejdergrupper, hvilke personalegoder der fungerer i din branche, og hvordan medarbejdere i forskellige aldersgrupper foretrækker at kommunikere. Fordelene er til at tage og føle på: Medarbejdere i organisationer med en strategi er 20 % mere tilfredse med deres goder, 19 % mere overbeviste om, at de får bedre frynsegoder end kolleger hos konkurrenter og 14 % tættere på virksomhedens employer brand.

4. Skab en standard for medarbejderoplevelser på alle dine markeder

Medarbejderoplevelsen i din virksomhed skal være uadskillelig fra dit employer brand. Derfor er det vigtigt, at du giver dine medarbejdere den samme oplevelse, uanset om de arbejder i Asien, USA, Afrika eller Europa. Det gælder også de forskellige demografier, som dine medarbejdere kommer fra. Alle medarbejdere – fra produktion til kontorer, laboratorier, distributionscentre og andre steder – skal have en personligt tilpasset lønpakke (som er relevant for den enkelte), som samtidig tilbyder en medarbejderoplevelse af den høje kvalitet, som de forventer. Det er afgørende for din virksomheds internationale vækstmuligheder.

5. Bliv bedre til at kommunikere med dine ansatte

Hvis du tilbyder en konkurrencedygtig bruttolønsordning, skal du sørge for, at dine ansatte kender indholdet af den. For at gøre det er du nødt til at vide, hvordan de foretrækker at kommunikere. Det kan være via push-notifikationer på deres smartphone, en medarbejderportal, intranet eller e-mail, men det afhænger helt af din arbejdsplads. Der er nemlig stor forskel fra virksomhed til virksomhed. Vi sendte for nylig den samme e-mail til to forskellige arbejdsgivere: en populær sportskæde og et førende forsikringsselskab. I sportskæden åbnede hele 69 % af medarbejderne e-mailen på deres smartphone, mens 77 % i forsikringsselskabet åbnede den på deres stationære computer. Hvordan foretrækker dine medarbejdere at kommunikere?

BENIFY_Top 5 employee benefits for millennials in the workplace

6. Sørg for at uddanne og udvikle dine ledere

I vores seneste medarbejderundersøgelse spurgte vi mere end 20.000 ansatte, hvad de lagde mest vægt på, når de skulle vælge en arbejdsgiver. Ved du, hvad de fleste svarede? God ledelse. Det lyder måske enkelt, men hvis du vil gøre din strategi for medarbejderengagement til virkelighed, er du nødt til at ansætte de rigtige ledere, som forstår arbejdspladsen og kan formidle den medarbejderoplevelse, du har sammensat, til de ansatte.

7. Tilbyd de rigtige (og mest populære) personalegoder

Personalegoder er en af de mest omkostningseffektive måder at engagere sine medarbejdere på, og den tendens ser ud til at vokse i de kommende år. Vores forskning viser, at yngre medarbejdere i dag er langt mere tilbøjelige til at skifte arbejde udelukkende på grund af de medarbejderfordele, der tilbydes (sammenlignet med ældre kolleger). Selvom en del personalegoder er vigtige og værdsatte i alle aldersgrupper, kan rækkefølgen variere temmelig meget. For eksempel har ældre medarbejdere sundhed og træning øverst på listen, mens mad og drikkevarer er det mest værdsatte personalegode blandt de yngre medarbejdere.

8. Giv dine medarbejdere den rigtige løn og bonus

Uanset om du bryder dig om det eller ej, vil dine medarbejdere sandsynligvis fokusere på deres nettoløn, når de bliver spurgt om værdien af deres lønpakke. Men hvad så med alle de forsikringer og pensionsordninger, du betaler? Glem dem. Men alle de dyre firmaarrangementer? Dem kan du også godt glemme. Hvis du vil engagere dine medarbejdere i 2018, skal du sætte fokus på alle dine styrker ved at præsentere den samlede lønpakke på en måde, som er nem at forstå, tilgå og værdsætte.

9. Læg vægt på interne karrieremuligheder og avancement

Bedre uddannelse, udvikling og interne karrieremuligheder er det fjerdestørste fokusområde for HR-ledere i 2018 (lige efter employer branding, rekruttering og engagement). Ved at gøre det muligt for dine medarbejdere at udvikle sig, vokse og gøre karriere i din organisation kan du styrke tilliden blandt dine ansatte. I vores seneste undersøgelse lå kompetenceudvikling og kurser på en femteplads på listen over personalegoder fordelt på alle aldersgrupper.

10. Stil spørgsmål, tænk over resultaterne, og vær klar til at skifte kurs

Har du en strategi? Har den en positiv indvirkning på din virksomhed? Glimrende! Men husk: Medarbejdere, der sidder stille, bevæger sig ikke fremad. Omkring halvdelen af de bedst præsterende arbejdspladser i vores seneste undersøgelse sagde, at de evaluerer deres lønpakke mindst en gang om året. Det er vigtigt, at du har modet til at udfordre det, der har fungeret for dig tidligere, og ikke er bange for at ændre strategi. Det, der har hjulpet dig med at tiltrække og administrere medarbejdere indtil nu, fungerer måske ikke på dem, som du vil tiltrække og rekruttere i morgen. 

Vil du vide mere om, hvordan du kan engagere dit personale? Download Benifys gratis Employee Engagement eBook, hvor du kan læse om de seneste tips, tricks og trends til at motivere og engagere dine medarbejdere.

Vil du have indblik i hemmeligheden bag virksomhederne med de mest engagerede medarbejdere i 2018? Download Employee Happiness Index 2018 gratis i dag for at se de seneste benchmarks for medarbejderengagement.