Imødegå arbejdsskader med personalegoder

Sidst opdateret: 2022-08-305 min læsetid

For at undgå arbejdsskader, og unødigt slid på medarbejdernes skelet og muskler, har mange virksomheder justeret på arbejdsforholdene. Det gælder f.eks. helt basale ergonomiske forhold som at give medarbejderne hæve/sænke-borde, så de ikke behøver sidde ned dagen lang eller at stille elektrisk løfteudstyr og mekaniske sækkevogne til rådighed, når tunge ting skal flyttes.

Denne type skade er den mest anmeldte

Eksemplet med tunge løft er kun ét ud af mange, for smerter i bevægeapparatet kan opstå på enhver arbejdsplads – uanset om det er et varelager, en tøjbutik på Strøget eller et kontor. Ifølge den britiske regerings sundheds- og sikkerhedsstatistikker var der i 2019/2020 480.000 arbejdere, der led af nye eller langvarige skader på muskler og skelet. Bag det tal ligger selvfølgelig en masse svie og smerte for medarbejderne, men der er også tydelige konsekvenser for virksomhederne. Hvis vi omregner til fravær, betyder de mange sygemeldte britiske arbejdere f.eks. hele 8,9 millioner tabte arbejdsdage.

Rapporten næver også, at: “manuel håndtering, skæve eller anstrengende stillinger og tastaturarbejde, eller lignende gentagne handlinger, anses for at være de primære årsager til arbejdsrelateret muskel- og skeletbesvær baseret på data fra 2009/10-2011/12.” Det peger ikke kun på arbejdstid ved skærm og computer som den store synder, men også på alt det vi gør i vores fritid, når vi skal slappe af, såsom at se fjernsyn eller bruge vores mobiltelefoner.

Healthy_benefits_1

Personalegoder, der kan dæmme op om smerterne

Det, virksomhederne gør i dag, løser ikke hele det problem, som arbejdsgivere og medarbejdere står over for. COVID-19-pandemien har betydet, at mange medarbejdere er blevet tvunget til at arbejde hjemmefra. Og fordi de færreste lige har et hæve/sænke-bord i hjemmet, må mange nøjes med hvad, der lige er ved hånden, som f.eks. køkkenbordet og en knap så ergonomisk stol. Oven i denne potentielle belastning, så får medarbejderne, der arbejder hjemme heller ikke glæde af de personalegoder, der tilbydes på de fysiske kontorer, som f.eks. fitnessrum, rekreative områder, afslapningsrum eller bordtennis.

Så – hvad er løsningen?

Svaret er: personalegoder indenfor sundhed, velvære og udstyr til hjemmekontoret.

Via Benifys app er det nu blevet nemmere for medarbejderne at bestille kontormøbler til hjemmekontoret samt en lang række andre sundhedsgoder såsom massage og yoga. Disse frynsegoder er blevet endnu mere vigtige som følge af COVID-19.

Rapporten The Future of Work Report har vist, at de lande, hvor medarbejderne prioriterer sundhedsgoder højest, er Sverige, efterfulgt af Holland og Frankrig. I den anden ende af skalaen er det briterne, der finder sundhedsgoder mindst interessante. Er det mon fordi, at 60 % af briterne samtidig siger, at de er fuldt ud tilfredse med de services, de får via det offentlige sundhedssystem (NHS) og føler, at de allerede er godt dækket ind?

 Rigtig mange virksomheder er opmærksomme på, at der er et behov for at skabe gode hjemmekontorer, hvis man vil reducere risikoen for arbejdsrelaterede smerter. Under nedlukningerne besluttede mange virksomheder f.eks. at give et særligt hjemmekontorstillæg til de medarbejdere, der arbejdede hjemmefra, så de kunne købe ordentligt udstyr, som f.eks. skriveborde, lamper eller kontorstole.

Healthy_benefits_2

Personalegoder indenfor sundhed og velvære, f.eks. tidligere nævnte services som massage og yoga, er stigende i popularitet og tilbydes også af nogle virksomheder via Benifys app. Her kan medarbejderne nemmere booke tider, og tilmed se, hvor meget tillæg deres arbejdsgiver giver til fitnessabonnementer og andre sundhedsmæssige services.

Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur kører i disse år en kampagne kaldet Sunde arbejdspladser letter belastningen 2020-2022, som handler særligt om risikoen for arbejdsrelateret muskel- og skeletbesvær, og rådgiver om, hvad man selv kan gøre for at imødegå skaderne. Der er f.eks. nogle simple øvelser, som medarbejderne kan følge for at dæmme op for risikoen for arbejdsrelateret muskel- og skeletbesvær.

I Benifys undersøgelse blandt 39.000 medarbejdere, over hele Europa, svarede 43 % af de britiske deltagere, at de vigtigste personalegoder for dem, er de goder, der relaterer sig direkte til det at arbejde hjemmefra.


Vil du vide mere om, hvilke sundhedsmæssige goder medarbejderne ser som de vigtigste? Download The Future of Work-rapport: Employee Benefits and Work Trends in Europe.

HENT FUTURE OF WORK RAPPORTEN