Hvad er en bruttolønsordning?

Sidst opdateret: 2023-04-144 min læsetid

Mange moderne arbejdspladser – heriblandt en del af dem, der figurerer på den årlige Great Place To Work-liste – går nye veje for at gøre sig attraktive som arbejdsgivere og hjælpe medarbejderne med at finde en sundere balance mellem arbejde og fritid. For at opnå dette vælger mange at give deres ansatte mulighed for at betale for skattefri goder over bruttolønnen.

Ny teknologi inden for kompensation og personalegoder har gjort det enklere for arbejdsgiverne at integrere disse processer med deres lønsystem og eksterne leverandører og ikke mindst nemmere for medarbejderne at finde og betale for goder via en kundetilpassetmedarbejderportal.

Hvad er forskellen mellem nettoløn og bruttoløn?

 • Bruttolønnen er den løn, som arbejdsgiveren udbetaler, inden diverse skatter, sociale afgifter og andre lønfradrag er trukket fra. Dette tal er angivet på medarbejderens månedlige lønseddel og på årsopgørelsen. Det er som regel dette tal, der refereres til, når man taler om, hvor meget en person tjener om måneden eller om året.
 • Nettolønnen (eller det udbetalte beløb) er altså det, der er tilbage, når alle skatter, socialsikringsbidrag og andre lønfradrag er trukket fra.

Hvad er de mest populære personalegoder?

Benify er en global leverandør af løsninger til håndtering af personalegoder, løn og engagement og hjælper kunder som SAS, PostNord og  BDO med at levere et bredt udbud af moderne medarbejderfordele til deres ansatte.

I en nylig undersøgelse spurgte Benify mere end 1.100 HR-medarbejdere, hvilke personalegoder de satte størst pris på. De fleste pegede på populære hverdagsfordele som:

 • Pension og forsikring
 • Sundhedsordninger
 • Firmabil
 • Børnepasning
 • Ekstra ferie med løn
 • Højere feriegodtgørelse og/eller løn ved sygdom
 • Sundhed og træning
 • Medarbejderrabatter 

Se de komplette resultater ved at downloade rapporten Top 10 Benefits gratis i dag.

Hvad er medarbejdernes foretrukne bruttolønsgoder?

Som tommelfingerregel er bruttolønsgoder skattefri og defineres og reguleres derfor typisk af de lokale skattemyndigheder. Kriterierne for skattefri personalegoder varierer fra land til land og vil ofte afhænge af det tilbudte godes værdi, formål og/eller type. Nogle af de mest populære bruttolønsgoder er:

 • Mobiltelefon
 • PC/Tablet
 • DSB Erhvervskort
 • Bredbånd 

onboarding

Hvorfor vælger arbejdsgivere at tilbyde bruttolønsordninger?

Bruttolønsordninger indebærer en lang række fordele for både arbejdsgiver og medarbejdere. De er billigere for arbejdsgiveren, gør dyre produkter langt billigere for medarbejderne og kan være med til at skabe en langt sundere work life balance. Derudover giver de arbejdsgiveren flere konkrete fordele ved blandt andet at give virksomhedens employer brand et løft og bidrage til at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere. Læs mere i vores blogindlæg om hvorfor du bør tilbyde dine medarbejdere en bruttolønsordning.

Hvilke omkostningsfordele giver det?

Medarbejderne får billigere adgang til en række serviceydelser såsom sundhedsydelser, offentligt transport og lignende, og omkostningerne trækkes direkte fra deres bruttoløn. Det resulterer i en lavere skattepligtig indkomst for medarbejderen (så der betales en lavere indkomstskat af månedslønnen).

Hvad skal man tænke på som ansat, inden man vælger bruttolønsgoder?

Selvom bruttolønsgoder kan indebære en lang række fordele, skal medarbejderen først sætte sig grundigt ind i, hvilke økonomiske konsekvenser regelmæssig brug af bruttolønsgoder kan have. Det påvirker ikke bare medarbejderens nettoløn, men kan i visse tilfælde også have en skattemæssig indvirkning.

Det er vigtigt, at medarbejderen forstår samtlige økonomiske og lønningsmæssige konsekvenser fuldt ud, inden han eller hun vælger et bruttolønsgode. Hos Benify gør vi arbejdsgivere i stand til at skræddersy udbuddet af medarbejdergoder på baggrund af løn, pension og lokale skatteregler.


Vil du vide hvilke personalegoder, der er vigtigst for medarbejderne i dag? Download The Benefits and Engagement Report i dag!

THE BENEFITS & ENGAGEMENT REPORT